Laster Arrangementer

‘Taket er oppe. Gulvet er nede.’

kunstenrisk, grafisk framstilling av et hode inne i et hode

Utstilling av Lena Heggelund og Aleksandr Bubnov.

Plakater og animasjoner for en absurd tid.

Utstillingen er åpen lørdag og søndag kl.12.00 – 16.00 i perioden.

‘Taket er oppe, gulvet er nede’ er hentet fra skuespillet «Den skallede sangerinnen» av Eugene Ionesco. Det kan fremstå som en banal setning, men det er også et av få faste holdepunkter i vår
tilværelse. Bakgrunnen for skuespillet var språkopplæring for immigranter, som Ionesco hevder i stor grad ikke lærer immigranter et nytt språk, men snarere lærer immigranter å uttrykke oppsiktsvekkende sannheter og banaliteter. (Cecilie Skauge Lello, NTNU, 2018)
Artists statement:
Vi lever i en tidsalder der vi presenteres for «Alternative fakta» – et begrep som ble introdusert av Kellyanne Conway, 22. jan 2017 om antall oppmøtte på edsavleggingen for Trump.
«Et utsagn blir ikke mer sant om du gjentar det mange nok ganger», heter det, men vi ser daglig beviser på det motsatte. Prinsippet om «En stor løgn» som Adolf Hitler påpekte allerede i «Mein Kampf» i 1925, er et at man kan bruke «en løgn så kolossal at ingen kan tro at noen ønsker å forvrenge sannheten så voldsomt». I utgangspunktet ble dette brukt for å underbygge mot jødene, men denne propagandateknikken ble flittig brukt av nazistene selv.
Vi lever i verden der antall følgere på facebook og instagram brukes som mål på troverdighet. Har du mange nok følgere, kan du slippe unna med de mest absurde påstander. Vi ser i diskusjoner på sosiale medier at man bruker argumenter som «Du har din sannhet, jeg har min» som om fakta ikke lengre er fakta, men en slags religion som man velger å tro på eller ikke.
På samme måte som både reklame og sosiale medier preges av manipulasjoner og algoritmer, av «big data» og kunstig intelligens, er dette også en del av utstillingen. Vi har brukt Artificial intelligence, AI, til å bearbeide egne bilder, og har så manuelt og digitalt bearbeidet disse videre til sluttresultatet.
Resultatet er at man kan kjenne igjen noen elementer, men så mye er forvridd, forenklet, forvansket, forskrudd at det som en gang var virkelighet har blitt absurditetens teater.

Detaljer

Start:
28. oktober 2023
Slutt:
19. november 2023
Kategori for Arrangement:

Sted

Fossekleiva Kultursenter
Bergerveien 2 Berger 3075 Norge + Google-kart