Laster Arrangementer

Johan Söderström: Sabotage

detalj fra bilde og sorte roser

Johan Söderström skaper sine verk med sparkel i eikepaneler. Han bygger først opp et tredimensjonalt landskap, som deretter jevnes ut. Utstikkende delar slipes vekk og hulrom fylles igjen. Det som står igjen er et flatt tverrsnitt som beskriver sitt tidligere dyp.

Flere av verkene til utstillingen er laget med føttene med en moderne variant av tresko, laget i plast. På fransk kalles tresko «sabot». Borgerskapets opplevde at den dempede stemningen ble brutt da arbeiderklassen kom slamrende inn i salongene med treskoene sine. Slik oppstå ordet sabotasje. En annen fortelling er at arbeiderne skal ha kastet treskoene sine inn i de automatiske vevstolene da disse ble introdusert i Frankrike, for å protestere mot at arbeidet deres ble overflødig.

Dermed kan disse arbeidene kalles Sabotager ettersom de er laget med tresko (sabot), slik et collage er laget med lim (coller), eller et frottage gjennom å gni (frotter).

Treskoen er arbeiderklassens sko. Historisk laget i tre for bruk i fabrikker og på åkrene, men i dag bruker for eksempel helsepersonell i stor grad versjonen i plast. Det er også populært som fritidstøy for en løst definert sociokulturell tilhørighet – «folket», «hvermannsen» eller de såkalte massene. Söderström prøver med disse verkene å undersøke den frigjørende potensiale som finnes i at identifisere seg med en gruppe. Men for å oppnå dette må man noen ganger sette seg in i situasjonen til andre enn de aller nærmaste – prøve å gå i noen annens sko, så å si.

Utstillingen er åpen tirsdag–søndag kl. 11.00–17.00 i perioden. Gratis inngang.

Detaljer

Start:
15. juni
Slutt:
11. august
Kategori for Arrangement:

Sted

Fossekleiva Kultursenter
Bergerveien 2 Berger 3075 Norge + Google-kart