Laster Arrangementer

Forfattermøte med Øyvind Haanes

Forfatter Øyvind Haanes. Fotografert av Knut Bry :foto
Øyvind Haanes snakker om sin siste bok «Det tomme toget» i Café Jebsen.
Øivind Hånes er født 1960 i Krokstadelva (Nedre Eiker) og bosatt samme sted. Han debuterte som forfatter med romanen Som vil deg isbre for isbre i 1991. Hånes er utdannet musikkpedagog og har en bred arbeids- og yrkeserfaring som lærer, skribent, redaktør og plateprodusent, og er aktiv som musiker, komponist og forfatter. I tillegg til sitt skjønnlitterære forfatterskap har Hånes skrevet en rekke faktabøker om mat og vin. Hans bøker er oversatt til tysk, spansk, nederlandsk, russisk og litauisk. For romanen Pirolene i Benidorm (2005) ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.
En julikveld i 1966 går en far og hans seks år gamle sønn ombord i et nattog på Oslo Østbanestasjon. Toget skal til Røros. Det er ingen andre passasjerer om bord, og det kommer heller ikke på flere reisende underveis. Konduktør finnes ikke, og er det i det hele tatt noen lokfører der? Gutten sover ikke et sekund på hele turen. Nattehimmelen blir morgenhimmel oppover Østerdalen. Åser avløses av fjell som stadig blir høyere. Telefonledningene langsmed skinnegangen stiger og synker mellom stolpene. Elva i dalbunnen, hesjene på jordene og trærne som vokser i den hvite mosen, synger sanger han aldri før har hørt. Stasjonene de stopper på underveis har folketomme perronger. Reisen utvikler seg til en lysende opplevelse som ikke blir glemt så lenge han lever.
«En drøm å lese – «Det tomme toget» er så stille og samtidig så mektig, er det nok bare et spørsmål om tid før Øivind Hånes igjen blir nominert til Nordisk Råds litteraturpris.»
Joakim Tjøstheim, Dagbladet
«En lavmælt og kraftig fortelling som viser hvordan barndommens gleder kan lyse gjennom et helt liv.»
Turid Larsen, Dagsavisen
«Helt på tampen av bokhøsten kommer denne lavmælte perlen fra Øivind Hånes, en forfatter som «alltid har vært der», men ikke krevd så mye oppmerksomhet – bortsett fra da han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for ‘Pirolene i Benidorm’ i 2005. Men trolig er det ‘Det tomme toget’ som kommer til å bli stående som hans store roman.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
I tillegg til forfattermøte med Haanes, er det utstillingsåpning med Lill-Ann Prøis.

Detaljer

Dato:
29. mars 2023
Tid
18:00 – 20:00
Kategorier for Arrangement:
,

Sted

Fossekleiva Kultursenter
Bergerveien 2 Berger 3075 Norge + Google-kart