Laster Arrangementer

Daina Deksne-Gundersen: Søstre

Prikker i ulike farver på papir, detalj av et bilde

Daina Deksne-Gundersen er tekstilkunstner, opprinnelig fra Riga i Latvia. Siden 2006 har hun bodd og arbeidet i Drammen. I juni åpner hun en stor separatutstilling på Fossekleiva kultursenter der hun også har invitert med seg tre andre latviske tekstilkunstnere.

Fossekleiva kultursenter holder til i gamle «Fossekleven Fabrik» på Berger, som er en nedlagt tekstilfabrikk fra 1889. Deksne-Gundersen er både inspirert av stedets sterke tekstilhistorie, men også av den sterke kvinnehistorien som tekstilen knytter til seg. Hun vokste opp i tidligere Sovjetunionen med fem søstre og utstillingen har også fått tittelen Søstre. Gjennom sitt arbeid syr hun ikke bare sammen materialer, men også historier. Som bakteppe bruker hun sin egen families historie som inneholder både krig og deportasjon, men også en historie der kunst og musikk har blitt brukt som viktige overlevelsesstrategier.

Materialene Deksne-Gundersen bruker i kunsten sin har levd et annet liv før de ble kunst. Hun legger stor vekt på gjenbruk, bærekraftige materialer og naturlige materialers egenskaper. Samtidig som hun er opptatt av globale miljøutfordringer, løfter hun også frem det helt nære og hverdagslige. Hun bearbeider alle tekstilene gjennom farging, forming og søm. Arbeidene hennes har derfor flere historier som fortelles parallelt.

Med dypt forankrede røtter i både Latvia og Norge, bærer hennes verk med seg en smeltedigel av kulturell arv og personlig erfaring.

I rommet ved siden av utstillingen til Daina Deksne-Gundersen stilles det ut tre inviterte latviske tekstilkunstnere: Ieva Krumina, Ieva Prane og Rolands Krutovs. Tekstilkunsten i Latvia er svært anerkjent, og alle kunstnerne er godt etablert på den internasjonale kunstscenen. Dette er en helt unik mulighet for et norsk publikum å bli kjent med latvisk samtidskunst.

Utstillingen er åpen tirsdag-søndag kl.11.00 – 17.00 i perioden. Gratis inngang.

Detaljer

Start:
15. juni
Slutt:
11. august
Kategori for Arrangement:

Sted

Fossekleiva Kultursenter
Bergerveien 2 Berger 3075 Norge + Google-kart